Verderkijker

Verderkijker

 

Jan van Til

 

 

Wie met behulp van een verrekijker naar een, zeg maar even, berg kijkt, creëert zichzelf een dichtbij-beeld van die berg. De berg zelf blijft op zijn plaats; de waarnemer ook. Het is de waarnemer niet te doen om de berg zelf, maar om het getoonde dichtbij-beeld van die berg.

En wanneer de waarnemer is uitgekeken, legt hij de verrekijker weg. Het dichtbij-beeld verdwijnt. De berg blijft op zijn plaats. De waarnemer ook. En de verrekijker? Die kan op elk gewenst moment en door wie dan ook maar – moeiteloos – als hulpmiddel worden ingezet om nieuwe dichtbij-beelden te produceren.

 

Vandaag de dag kunnen we heel gemakkelijk en op een vergelijkbare manier met informatie omgaan. Via betrouwbare verbindingen maken we informatie in een handomdraai toegankelijk – wáár die informatie zich ook bevindt. Zó gemakkelijk en zo betrouwbaar zelfs dat we die informatie in veel gevallen niet eens meer zelf ‘in huis’ hoeven te hebben. Een blik erop volstaat immers – via betrouwbare verbindingen en in nauwe samenwerking met betrouwbare partijen!

 

We laten de informatie gewoon staan waar die staat. Ook blijven we zelf waar we zijn. Met behulp van een digitale verrekijker vormen we van die informatie gewoon dichtbij-beelden – waar en wanneer we er behoefte aan hebben en zo vaak we maar wensen.

 

Op die manier kunnen we veel van onze (fysieke) bergen aan informatie saneren en grondig herordenen tot één enkele (logische) berg met informatie van eenduidige betekenis. En als we dat geheel verder aankleden – met betrouwbare bergbeheerders, verkeersregels voor ordelijk informatieverkeer etc., beschikken we over een enkelvoudige en krachtige ‘informatie-infrastructuur’ – vergelijkbaar met onze fysieke verkeersinfrastructuur: ook daar wil tegenwoordig geen mens meer zonder!

Digitale verrekijkers, in tal van soorten en maten, doen de rest en voorzien ieder van ons overal en altijd van actuele, betrouwbare en betekenisvolle dichtbij-beelden.

 

Wat verderkijkers daar aan hebben? Ze besparen er geld mee, veel geld. Hun wendbaarheid en concurrentiekracht nemen er enorm door toe. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van hun informatie. Ook verbeteren hun vermogens tot snelle en effectieve samenwerking sterk. Oh, nog een (klein) puntje: ze worden er zelfs groener door.

 

 

 

Mei 2010, 2010 © Jan van Til

 

Voorgaande tekst is eveneens gepubliceerd op mijn blog “Informatiekundig bekeken”.